RECORDUL Guvernului Orban.100 de Ordonanțe de Urgență în 7 luni. 25, adoptate într-o noapte

RECORDUL Guvernului Orban.100 de Ordonanțe de Urgență în 7 luni. 25, adoptate într-o noapte

NOAPTEA, CA HOȚII

„Multe dintre OUG au fost adoptate chiar NOAPTEA (spre exemplu, în noaptea de 04.02.2020 spre 05.02.2020, au adoptat 25 de OUG, între care se regăsea și OUG 25/2020, prin care au vrut să PRIVATIZEZE sănătatea, dar în legătură cu care am semnalat personal CCR că este NECONSTITUȚIONALĂ în ansamblul, iar NU doar parțial, cum invocase în prealabil Avocatul Poporului!), iar majoritatea au fost adoptate FĂRĂ #transparență, FĂRĂ dezbateri, FĂRĂ consultări prealabile, FĂRĂ studii de impact, FĂRĂ avizele legale necesare, etc.”

Klaus Iohannis declara în 28 martie 2018: „#GOLĂNEALA PSD a depășit orice limită. NU e nici în spiritul Constituției, NU servește nici echilibrului democratic în stat ca Guvernul să apeleze la OUG.”

Și la 1 aprilie 2019, tot Klaus Iohannis spunea: „O IMENSĂ PROBLEMĂ a apărut pe parcursul guvernărilor pesediștilor și, între timp, știm ce vrea PSD și cum acționează. Această #imensă problemă, în felul în care guvernează PSD, sunt ordonanțele de urgență”.

„Domnule președinte, ce facem cu GOLĂNEALA PNL?”, întreabă autorul postării.

„Nu urmăriți, măcar cu atenție și îngrijorare, această imensă problemă? Nu mai apărați, cu rigoarea și curajul caracteristice, ruleoflaw?

Apropo, ați citit între timp (măcar din curiozitate!) extrasul stenogramei ședinței Guvernului din data de 18 mai 2016 (extras public, declasificat la data de 05.02.2017) care confirmă, dincolo de orice dubiu rezonabil, că ministrul Justiției din guvernul Cioloș, doamna Raluca Prună, a făcut o GOLĂNEALĂ și a promovat un proiect de OUG de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală prin care au fost modificate, FĂRĂ dezbatere publică și FĂRĂ consultarea asociațiilor profesionale cu atribuții și responsabilități în domeniu, 151 articole?!?”, scrie Winzer.

Ludovic Orban, la 4 noiembrie 2019, în plenul reunit al Parlamentului, după votul de învestitură: „Voi EVITA la maxim adoptarea de acte normative prin OUG, voi fi în PERMANENT dialog cu Parlamentul. NU mai putem accepta ca doi-trei oameni să adopte acte normative PE PICIOR, PESTE NOAPTE.”

„Este bine că s-a ținut de cuvânt, nu-i așa?” întreabă retoric avocatul Winzer.

El evocă apoi opiniile Comisiei de la Venetia și pe cele ale experților MCV care condamnă utilizarea Ordonanțelor de Urgență în exces, de care înșiși liberașii se foloseau drept argumente când PSD conducea Executivul, dar care acum par să nu mai conteze.

Comisia de la Veneția (Avizul nr. 950/24.06.2019 – punctul 49): „Cel mai ALARMANT este că guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. (…) Această practică SLĂBEȘTE posibilitatea de verificare a guvernului, este CONTRARĂ principiului separației puterilor în stat și PERTURBĂ stabilitatea legislativă. Comisia de la Veneția solicită autorităților române să LIMITEZE DRASTIC folosirea ordonanțelor de urgență (…).”

Raportul #MCV (COM(2019)499 final/22.10.2019) invocă „rezultatele referendumului convocat în mai 2019 de președintele României, la care o majoritate covârșitoare a cetățenilor români s-au exprimat în favoarea propunerilor de consolidare a măsurilor de protecție împotriva corupției și de ÎMPIEDICARE a utilizării ARBITRARE a ordonanțelor de urgență.

Avocatul Cristian Winzer

„Domnule Orban, acesta este rezultatul a ceea ce spuneați că va reprezenta o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor, obiecțiilor, solicitărilor și recomandărilor din raportul MCV? Acesta este modul dvs. de acțiune pentru a pune în practică recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția?

Astfel înțelege vremelnicul dvs. guvern să țină cont de punctele de vedere exprimate în cadrul MCV?

#dinABUZînABUZ #dinMANIPULAREînMANIPULARE,” sunt concluziile trase în final de Cristian Winzer.

CAZANCIUC: MĂ MIRĂ LIPSA DE REACȚIE A PARTENERILOR EUROPENI FAȚĂ DE DERAPAJELE GRAVE DE LA DEMOCRAȚIE SĂVÂRȘITE DE ORBAN

La rândul său, Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc analizează „centenarul ordonanțelor Guvenrului Orban”:

Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului

„În Monitorul Oficial al României tocmai ce s-a publicat OUG 100!

Da, stimați concetățeni, în numai 6 luni guvernul Orban a emis cel mai mare număr de OUG-uri văzut vreodată!

La 25 iunie 2019, Ludovic Orban spunea următorul lucru legat de această practică: „Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului.”

Apoi, la începutul mandatului, premierul Orban s-a angajat în fața românilor, a Parlamentului și a Președintelui României că va implementa „toate recomandările” Comisiei de la Veneția; că nu va adopta în exces ordonanțe de urgență pentru modificarea legislației în vigoare.

Dar în noiembrie 2019, când au preluat guvernarea, salvatorii liberali ai democrației nu au pus capăt ‘abuzului’ de ordonanțe de urgență pe care îl invocau. Dimpotrivă, l-au consolidat!

Recordul absolut de sfidare a poporului îl reprezintă, de departe, angajarea răspunderii politice a Guvernului pe bugetul României, urmată de noaptea lungă a ordonanțelor de urgență. Au fost atunci adoptate 25 de ordonanțe, deși, la începutul ședinței de Guvern, pe ordinea de zi figurau doar două.

Domnule Orban, la „ceas de sărbătoare”, ne spuneți când ați mințit? În opoziție, când invocați Comisia de la Veneția și cereați interzicerea prin Constituție a ordonanțelor de urgență sau la putere, de când ați început să le pierdeți șirul?

Cred că Parlamentul trebuie să își fixeze drept obiectiv respingerea tuturor Ordonanțelor de Urgență emise de guvernul actual, incapabil să ia măsuri de relansare a economiei țării.

În această vară, Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară și poate dezbate în procedură de urgență orice lege care să contribuie la protejarea și bunăstarea cetățenilor români!

Ajunge cu sfidarea! Cu fiecare zi care trece, Ludovic Orban ține morțiș să ne arate că rămâne ipocritul numărul 1 din spațiul public de după 1989.

Da, acest domn se află în politica românească de 30 de ani. Respectul față de lege, față de instituțiile fundamentale ale statului, achiziții transparente sau meritocrație, sunt pentru Ludovic Orban doar sloganuri de campanie electorală. Nu sunt valori care să ghideze un politician ajuns să conducă destinele României. Sigur, nu chiar de capul lui, ci cu sprijinul nemijlocit al Președintelui Klaus Johannis.

Premierul a jignit în mod constant și fără precedent orice instituție care a îndrăznit să facă ce spune legea și s-a opus intereselor de partid ale clientelei PNL. Au fost luate pe rând la țintă: Curtea Constituțională, Consiliul pentru Combaterea Discriminării, Avocatul Poporului și, mai nou, instanțele de judecată.

Mă miră lipsa de reacție a partenerilor europeni față de derapajele grave de la democrație, săvârșite de Orban prin atacarea instituțiilor care îndrăznesc să îsi respecte rolul constițutional, precum și față de excesul ordonanțelor de urgență. Din păcate, această lipsă de reacție va îngroșa rândurile celor care vorbesc de dubla măsură practicată sau tolerată de Bruxelles.”, a scris Cazanciuc pe contul său de Facebook.