JUDECATA LUI GULUTANU ESTE NULA – Lovitura de teatru in dosarul fostilor sefi ai CNAS

JUDECATA LUI GULUTANU ESTE NULA – Lovitura de teatru in dosarul fostilor sefi ai CNAS

Lovitura de teatru la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care DNA a trimis in judecata 90 de inculpati, printre care si fosti sefi ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Judecatorul Iulian Badoi a dispus marti seara, 28 martie 2023, reluarea judecatii in cauza, din faza citirii actului de sesizare.

 

 

Astfel, judecatorul Badoi a constatat nulitatea absoluta a actelor indeplinite si a masurilor dispuse de fostul judecator al cauzei, Alina Nadia Gulutanu, pana la data de 18 noiembrie 2022. Este data la care Gulutanu a fost scoasa din dosar in urma unei cereri de recuzare formulata de avocatul Cristian Winzer (foto), cerere care a fost admisa de judecatorul Damian Dolache (click aici pentru a citi). Vorbim despre judecatoarea care a fost inregistrata in timp ce tipa in sala de judecata la unul dintre termenele din aceasta cauza (click aici pentru a citi).

Iata minuta incheierii Curtii de Apel Bucuresti (dosar 5588/2/2018):

In baza disp. art. 281 alin. 1 lit. a), alin. 2, alin. 3 C. proc. pen., cu referire la cazul de incompatibilitate al judecatorului prev. de art. 64 alin. 1 lit. f) C. proc. pen., constata incidenta nulitatii absolute a actelor indeplinite si a masurilor dispuse de judecatorul incompatibil, pe tot parcursul judecatii in fond a prezentului dosar penal, pana la 18 noiembrie 2022, data la care a fost admisa cererea de recuzare a judecatorului cauzei. Dispune reluarea judecatii in prima instanta, cu citirea actului de sesizare, conform disp. art. 374 C. proc. pen. Cale de atac odata cu fondul. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, azi, 28 martie 2023. Document: Incheiere de sedinta 28.03.2023”.

Winzer o acuza pe judecatoarea Gulutanu: “Garantarea respectarii drepturilor si asigurarea administrarii probelor devenisera simple notiuni abstracte utopice”

Contactat de Lumea Justitiei, avocatul Cristian Winzer a precizat ca solutia instantei este una corecta si legala, fiind solicitata chiar de el la termenul din 16 ianuarie 2023. Winzer a explicat ca masura era necesara in conditiile in care judecatoarea Alina Nadia Gulutanu (de patru ori data afara din magistratura de CSM) deturnase atat rolul instantei de judecata, cat si scopul procesului penal:

”Solutia este una corecta si legala, dispusa exact in sensul in care eu am solicitat la termenul din 16 ianuarie. Este o victorie a legii si a firescului. Din pacate, judecatorul dovedit profund incompatibil deturnase insusi rolul instantei de judecata si insusi scopul procesului penal. In fata domniei sale, garantarea respectarii drepturilor subiectilor procesuali si asigurarea administrarii probelor pentru lamurirea completa a imprejurarilor cauzei, in scopul aflarii adevarului, cu respectarea deplina a legii, devenisera simple notiuni abstracte utopice. Toate actele indeplinite si toate masurile luate de judecatorul incompatibil erau si trebuiau confirmate astfel a fi desfiintate de drept, ca efect al nulitatii absolute. Aceasta in conditiile evidente in care regulile privind compatibilitatea si incompatibilitatea sunt subsumate notiunii si institutiei compunerii completului de judecata. Noul complet va trebui astfel sa reanalizeze toate cererile in probatiune si sa se pronunte in deplina cunostinta de cauza asupra acestor cereri, urmând sa administreze probatoriul in mod direct si nemijlocit si sa solutioneze, in mod impartial, cauza care i-a fost repartizata. In acest moment, avem incredere intr-o judecata dreapta”.